Storvinster genom tiderna

Inte några storvinster som inte för något ont med sig

Förr om åren vann svenskar storvinster på Bingolotto, Keno, Lotto och V75. Den digitala utvecklingen har skapat fler möjligheter. Nu kan vi ta del av progressiva jackpottar hos onlinecasinon och vinna hundratals miljoner. Chansen att det händer är naturligtvis ganska liten, men faktum är att det händer för vissa. En av Sveriges absolut största vinster genom tiderna hände en man från Järfälla. Han tog hem Drömvinsten på Lotto och inkasserade på kronan 159 838 152. Till en början trodde han att han ”endast” vunnit 600 000 kronor genom att sätta sjuan på Lotto. När han sedan förstod att han dessutom träffat Drömvinsten höll han på att trilla av stolen.

Jack Whittaker vann över två miljarder 2002. Det var den största av alla storvinster någonsin. När skattmasen tagit sitt stod Whittaker kvar med 747 miljoner kronor. Han var lyckligt gift, hade en stor familj och var dessutom förmögen sedan tidigare. Han var en affärsman som verkade inom rörindustrin, vilket skapat en förmögenhet på 100 miljoner kronor. Vinsten i Powerball-lotteriet förändrade allt. Whittaker återvände snarast till kassabiträdet som sålt vinstlotten och gav henne dricks till ett värde av flera miljoner. Han bestämde sig dessutom för att skänka en tiondel av vinsten till kyrkan och hjälpte samhället i övrigt genom att bygga bland annat barnparker. Det största misstaget var dock att låna ut pengar till vänner – som snart inte var hans vänner längre.

Vinsten förde otur med sig, menade Whittakers fru. Whittaker blev alkoholist och spelberoende och även en flitig besökare på diverse porrklubbar. Han planerade att skänka sin dotterdotter förmögenheten, men det blev aldrig så. Hennes pojkvän hittades död i Whittakers hem till följd av en överdos och året därpå hittades även dotterdottern död. Hon låg inplastad och hade droger i kroppen. Vem som bragt henne om livet blev aldrig känt. Vinsten hade förändrat Whittaker som efter vinsten levde som den rockstjärna han inte var, vilket till slut fick bägaren att rinna över för hans fru som inte såg någon annan utväg än att lämna honom 2005.

Det dröjde inte länge innan Whittaker stod utan pengar. Tjuvar hade barskrapat honom med falska sedlar. Vid ett tillfälle var Whittaker endast ett nummer från att återigen vinna jackpotten på Powerball-lotteriet, men han fick dessvärre nöja sig med ungefär 100 000 kronor. Vad är chansen att vinna två storvinster? Tänk dig för innan du drömmer om storvinster nästa gång, du vill inte sluta som Whittaker.

storvinster