Olika tofflor

Tofflor kommer i många former

Tofflor är främst inneskor gjorda av antingen tyg eller plast. Bredvid tofflor finns även sandaler och sandaletter vilka oftast förknippas med utomhusbruk. Användningen av tofflor och särskilt sandaler och sandaletter är mer utbrett i varmare länder än Sverige. Tofflorna är dock de bästa av livlinor på kalla golv under vintermånaderna i Sverige. Nedan kommer några vanligt förekommande skodon som kan förklaras som endera tofflor eller sandaler och som du med fördel kan handla på nätet.

Flip-flops tillhör kategorin sandaler och är allt som oftast tillverkade av läder eller gummi. En flip-flip ser ut som en sula där remmar som löper mellan tårna är det enda som håller sandalen på plats. Sandalen kallades tidigare för stringsandaler, men under 1960-talet kom ett geni på ordet flip-flops. Stringsandaler har funnits i tusentals år, arkeologer har nämligen funnit sådana på väggmålningar som målades för ungefär 4 000 år sedan.

Fårskinns- och ulltofflor är svenskars bästa livlina när vintern börjar göra sig påmind. De tillverkas av antingen fårskinn eller ull, därav namnen fårskinns- och ulltofflor. Skillnaden från flip-flops är att dessa tofflor försluter hela foten och syftar till att hålla fötterna varma – flip-flops har ju det motsatta ändamålet att svalka fötterna.

Mockasiner var indianernas tofflor som tillverkades av läder och skinn. De snöras med läderremmar och är oftast vackert broderade, ibland med glaspärlor. Mockasinerna användes inte som vi använder fårskinnstofflor idag, utan var indianernas vardagliga utomhus- såväl som inomhusskor. De levde i naturen och mockasinerna var ett naturligt val.

Sandaler är ett samlingsnamn för olika tofflor och sandaler. Det finns dock även klassiska sandaler, de klassiska friluftssandalerna med kardborreremmar som alla semesterfirare spänner på sig solens första dag. Och apropå klassiska sandaler, kan det även vara värt att lyfta fram de klassiska tofflorna. Om du inte förstår vilka som menas trots att du läste klassiska tofflor … Ja, du använde säkerligen sådana i mellanstadiet – och gjorde inte du det gjorde syslöjdsfröken garanterat det.

tofflor